KUCHCIKOWO NA SŁODKO
Nauczyciel prowadzący: mgr Monika Baszyńska
Czas zajęć: 30 minut – „Motylki”, „Biedronki”, „Pszczółki”, „Mrówki”
Częstotliwość: raz w miesiącu
Charakterystyka zajęć:
Drugie śniadanie nie musi być nudne! Raz w miesiącu, osobno w każdej grupie, w radosnej atmosferze dzieci samodzielnie i w sposób twórczy będą mogły przygotować dla siebie posiłek, który zaspokoi ich ochotę na rzeczy zdrowe i nie tylko. Dzieci poprzez zabawę zdobędą nowe doświadczenia, odkryją nowe smaki i będą miały możliwość poznania tajników kulinarnych.
Cele główne:
- rozbudzenie ciekawości poznawczej,
- kształtowanie twórczej postawy,
- poznawanie rzeczywistości kulinarnej za pomocą zmysłów,
- budowanie poczucia własnej wartości i wiary we własne siły.
Korzyści wynikające z uczestnictwa w zajęciach:
- stwarzanie sytuacji do bezpośredniego kontaktu ze sztuką kulinarną,
- kształtowanie własnej pomysłowości, wyobraźni i inwencji twórczej,
- rozwijanie i doskonalenie zmysłu smaku i zapachu podczas przygotowywania i smakowania przyrządzonych potraw,
- nabycie umiejętności posługiwania się sztućcami i prawidłowego zachowania się podczas spożywania posiłków,
- rozwijanie zdolności manualnych,
- poszerzanie zakresu wiadomości o tematyce kulinarnej,
- wdrażanie do higienicznego, bezpiecznego i estetycznego przygotowywania posiłków,
- wdrażanie do kształtowania czynności samoobsługowych,
- kształtowanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole.